Biczók Gabriella: a fordulatszám és a rugalmasság alapelem kell, hogy legyen

A pharma szektort és termékeiket különösen nagy figyelem övezi járvány idején. Biczók Gabriellával, a Berlin-Chemie marketing managerével beszélgettünk a home office és a stratégiaalkotás kihívásairól.

A napi működést szinte mindenkinél alapjaiban változtatta meg a járvány miatt beköszöntő, tavaszi home office-kényszer. Sok beszélgetőpartnerünket késztette a napi folyamatok átgondolására és áthangolására ez az időszak, és ez alól a Berlin-Chemie sem volt kivétel.


A sikeres virtuális meetingekről


Biczók Gabrielláék csapata 9 főt számlál, így a vezetőnek volt lehetősége megtapasztalni a virtuális térben zajló meetingek számos típusát. Elmondása szerint ő maga a személyes találkozások híve, és különös kihívásként élte meg az online meetingeket, amelyekről kiderült, hogy általában működőképesek.


Tapasztalatai szerint a kis csoportos vagy egy emberrel folytatott megbeszélések gördülékenyen tudnak folyni, ám amint kicsit többen vesznek részt a beszélgetésben, úgy válik nehézkesebbé a dolog.


A hatékonyságot nagyban befolyásolja az is, hogy milyen téma szolgáltat ürügyet a megbeszélésre: a gyors döntést igénylő, rövid találkozások vagy a megszokott menetrend szerint lefolytatott, napi rutinmeetingek sokkal egyszerűbben lefolytathatóak, mint a kreativitást igénylő megbeszélések, ötletelések, brainstormingok, amelyek viszont személyes jelenléttel működnek jobban.


A fentiekből levonhatóak tehát azok a következtetések, hogy ha távmunkában kényszerülünk megbeszéléseken részt venni, ajánlott előtte kialakítanunk hozzá egy világos, átlátható és részletes menetrendet a beszélgetésnek, és lehetőség szerint csak annyi embert hívjunk meg, ahányat feltétlenül szükséges.


Forgatókönyv helyett forgatókönyvek


Biczók Gabriella meglátása szerint azok a márkák „nyertek”, vagyis azok tudtak sikereket elérni a járvány alatt a kommunikácójukat tekintve, akik a digitális térben azonnal tudtak felmutatni jó dolgokat.


A Berlin-Chemie portfóliójában hangsúlyos szerepet töltenek be a vény nélkül kapható (OTC, over-the-counter) termékek, amelyek kommunikációjában a járvány kezdetével azonnal kellett reagálni a kialakult helyzetre.


Biczók Gabriella elmondása szerint az OTC-termékek esetében nagyon fontos a 360 fokos elérés, így a stratégia módosításakor a feladat a digitális csatornákon folytatott kommunikáció megerősítése volt, és azon csatornák kigyomlálása a mixből, amelyek nem lesznek sikeresek az elkövetkezendő időszakban. Ilyenek a citylightok, a mozikampányok és a rádiókampányok – utóbbi azért, mert a fogyasztók kevesebb időt töltenek a volán mögött, lerövidültek a reggeli műsorsávok is.


A szakember elmondása szerint az utóbbi fél év nagy tanulsága a stratégiai tervezés szempontjából az, hogy (az FMCG-hez hasonlóan) már a pharma szektor sem engedheti meg megának, hogy ne legyen rugalmas és ne készüljön több lehetséges forgatókönyvvel az adott időszakra – hiszen csak így lehetséges átvészelni azt, ha a piaci környezet ilyen gyorsan és drasztikusan alakul át, mint 2020-ban.

223 views