Horváth Brigitta: a szabályrendszerek adnak biztonságot

Az otthoni munkavégzés előnyeiről és árnyoldalairól, életünk első igazi vészhelyzetéről, és minden cég legfontosabb erőforrásairól beszélgettünk Horváth Brigittával, a Teqball Group HR Directorával.

A COVID-járvány kezdetével szinte mindenkinek egyik napról a másikra felfordult az élete, és az ebből fakadó bizonytalanságokat és fennakadásokat a HR-nek kellett kezelnie valamiféleképpen. Horváth Brigitta arról számol be – és valószínűleg nincs ezzel egyedül –, hogy 20 éves pályafutása során egyszer sem kellett még ekkora kihívással szembenéznie, ráadásul az események ritmusának felvételéhez pont annyi ideje volt, mint azoknak, akiket támogatnia kellett HR-vezetőként.


Horváth Brigitta

Amit szeretünk, azt magunkkal visszük


A gyökeres változások hatására számos új dologba lehetett akár kényszerből, akár kényelemből belekóstolnia mindenkinek, amelyek a későbbiekben is könnyedén az életünk részévé válhat, elég például az ételházhozszállítási kedv növekedésére vagy a podcastek és egyéb új digitális tartalmak népszerűségének ugrásszerű növekedésére gondolnunk.


Horváth Brigitta egyrészt az esportot emeli ki, amely a karanténidőszak egyik óriási nyertese, és amelyet már a Testnevelési Egyetemen is tanítanak, másrészt pedig a digitális csatornákon keresztül történő nyelvoktatást.


Jó dolog a home office? Igen, az


Az otthon tartózkodás persze nem a kényelmesebb esport-lehetőségek miatt volt izgalmas, hanem a távmunkára való átállás okán. A szakember szerint az elmúlt időszak borzasztó nagy lépést jelentett a bizalom kiépülése munkáltatók és munkavállalók közt világszerte, hiszen kiderült: a munka otthon sem áll meg, a munkavállaló nem igényli azt, hogy a válla mellett állva ellenőrizzék a munkáját.


Ennek következménye Horváth Brigitta szerint az otthoni munkavégzés, mint juttatás elterjedése lesz, bár figyelmeztet: a home office hatékonysága, sikeressége és fogadtatása a munkavállalók részéről nagyban személyiségfüggő. Az introvertáltabbak a szakértő szerint kiválóan teljesítenek otthon is, ráadásul élvezik a helyzetet, az extrovertáltak viszont szenvedhetnek a magánytól – ám Horváth Brigitta azt is leszögezi, hogy a szegregáció hosszú távon ártalmas mindenkire nézve.


Az otthon maga a káosz


Horváth Brigitta a gyerekneveléssel állítja párhuzamba a saját munkájának bizonyos aspektusait: szerinte ahhoz, hogy hatékonyan kezeljünk más embereket, szabályrendszereket és falakat kell felállítani, hiszen a kötöttségek biztonságérzetet adnak a bizonytalan helyzetekben.


Az otthon világa pontosan olyan szabályoz(hat)atlan közeg, amelyben a bizonytalanság könnyedén eluralkodhat a munkavállalón, akinek a HR és a menedzsment segítségével kell új módszereket kitalálni a legalapvetőbb munkahelyi feladatai ellátásához is. A HR szerepe eben a tekintetben a bizonytalanságérzet, félelem csökkentése a munkavállalóban.


Horváth Brigitta szerint alapvető tudatosítani magában mindenkinek, hogy a szervezetek legfontosabb „eszközei” a munkavállalók, akik tudásából, szívéből és hozzátett értékéből él minden cég. Először az emberekkel kell foglalkozni, utána jöhet az összes többi eleme a cég működésének.

750 views